lørdag 3. mai 2008

Prosjekt stuegulv - fase 1


Endelig har turen kommet til gulvet! Dette er noe vil gleder oss fryktelig til å få på plass. Veien til å kunne bruke stua igjen føles litt kortere når gulvet er lagt.

Stuegulvet har inntil nå bestått av betonggulv underst, lekter og isolasjon, en eldgammel eikeparkett (som dessverre ikke kunne brukes) og bjørkeparkett på toppen. Sistnevnte vet dere jo hva vi har brukt til. Det har vi tatt en stor bit av og brukt på nytt som soveromsgulv (link HER).

Idag begynte arbeidet med å hakke løs og fjerne den eldgamle parketten underst.


Det er noen meter å brekke opp, for å si det slik...


Slik ser det ut i stua vår nå...


Når alt dette er vekk, skal den gamle isolasjonen og lektene vekk. Siden vi vil legge det nye gulvet i riktig lengderetning, altså med lyset, fra vindu til vindu (se tegning under)...


... må de nye lektene legges fra kortside til kortside. Det gamle gulvet var nemlig lagt i motsatt retning.

Vi har altså kjøpt et veldig fint helplank eikegulv til en god pris på Fix. Det er 22 mm tykt (!), og kan derfor legges rett på lektene. Da sparer vi både tid og penger og slipper å legge plater under. (Det er jo det mange må gjøre, fordi de kjøper et tynnere og billigere gulv.)

Gulvet er oljet og er slett ikke verst, men vi har tenkt til å pusse lett over gulvet, for deretter å olje det på nytt med et hvitpigmentert olje. Vi synes det er fint at gulvet i stua og gangen passer til de hvitpigmenterte soveromsgulvene. Vi liker også en hvitgrå 'finish' MYE bedre enn vanlig eikefarge som lett kan se litt gulelig ut.

Vel, her om dagen testet vi ut dette. Strengt tatt visste vi jo ikke akkurat hvordan en slik behandling ville bli. For å si det slik: Det ble hæla i taket! Det er så UTROLIG gøy når ting blir til og med bedre enn du har håpt på! På bildet under kan dere se forskjellen:


Planken til høyre (det øverste feltet) viser altså hvordan gulvet vårt blir. Vi elsker den gråhvite fargen som nesten går i retning drivved! En annen ting er at gulvet med denne behandlingen ser mer ekte og gammeldags ut. Det kjennes glatt ut, men ser mattere ut - just as we like it. Vi gleder oss enormt til gulvet er ferdig lagt og behandlet!

Ingen kommentarer: